Home » Informacije » Tekstovi » Internetski preglednik » Internetski preglednik – Wikipedija

Internetski preglednik – Wikipedija

Internetski preglednik (Web preglednik, web browser, Internet browser) je program koji korisniku omogućuje pregled web stranica i multimedijalnih sadržaja vezanih uz njih. Iz jednog od njih trenutno čitate ovaj tekst.

Najpopularniji preglednici danas su:

  • Firefox – besplatan preglednik otvorenog koda
  • Microsoft Edge – besplatan preglednik zatvorenog koda tvrtke Microsoft
  • Mozilla – imenom Mozilla danas nazivamo spoj Firefoxa i Thunderbirda
  • Opera – besplatan preglednik zatvorenog koda tvrtke Opera
  • Internet Explorer – besplatan preglednik zatvorenog koda tvrtke Microsoft
  • Safari – besplatan preglednik tvrtke Apple
  • Google Chrome – besplatan preglednik tvrtke Google

Jedna od opcija za hrvatski naziv bijaše i web prebirnik, jer se “preglednik” može rabiti i kao naziv za “viewer”. No, prevladao je ovaj termin. Svi navedeni su grafički programi (tj. osim teksta mogu prikazivati i vizualne sadržaje). Osim grafičkih postoje i tekstualni preglednici koji mogu prikazivati samo tekst (npr. “links” i “lynx”) i specijalizirani govorni preglednici kakve mogu koristiti slijepe osobe.

 

Povijest internetskih preglednika

HTML kao meta-jezik kojim se hipertekstualni dokumenti mogu opisivati je izmislio Tim Berners-Lee (djelatnik CERN-a) 1990/1991. godine. Prvi preglednici su bili strogo tekstualni, a veliku promjenu je 1993. godine donio NCSA Mosaic – koji je izvorno bio UNIX aplikacija ali je ubrzo prenijet i na druge operativne sustave.

1994. godine je Marc Andreesen (voditelj projekta NCSA Mosaic) pokrenuo vlastitu tvrtku – Netscape i izdao Netscape Navigator. Ubrzo nakon toga je i Microsoft izbacio Internet explorer (IE) – čime je započet rat preglednika. Zahvaljujući činjenici što je IE dolazio predinstaliran s Windowsima Microsoft je uspio postići da se danas koristi u više od 80% računala.

Netscape je odgovorio tako što je izvorni kod Netscape-a pretvorio u otvoreni kod (tj. open source), no to nije uspjelo zaustaviti opadanje zastupljenosti tog preglednika. Ipak, iz tog poteza se razvio internetski preglednik kojeg danas većina stručnjaka drži kao najboljeg i najsigurnijeg – Mozilla i njegovih izvedenica kao što je Firefox.

Od tekstualnih preglednika još uvijek se, iako u vrlo malom postotku, koriste Lynx i Links.

Na Linuxu je popularan još i Konqueror, a na Macintosh OS X se često koristi Safari.

 

Funkcioniranje internetskog preglednika

Svaki internetski preglednik je interpreter. Dakle, stranica je pisana u kodu koji Vaš preglednik nakon toga interpretira kao nešto svakome razumljivo.

 

Izvor:  //hr.wikipedia.org/wiki/Internetski_preglednik

 

Srodne stranice:

 

 

Comments are closed.