Home » Informacije » Tekstovi » Internetske stranice – Wikipedija

Internetske stranice – Wikipedija

internetske-stranice

Internetske stranice ili mrežne stranice (ranije često www stranice) sastoje se od niza HTML/XHTML dokumenata kojima se može pristupiti uz pomoć Internetskog preglednika (browsera).

Web je jedan od servisa Interneta, koji upravo služi za prezentaciju internetskih stranica pomoću HTTP/HTTPS protokola. Usporedbe radi još neki poznatiji internetski servisi su elektronička pošta i FTP, ali i ssh, IRC i još neki.

U hrvatskom cyber slangu ne postoje različiti izrazi za engleske nazive web site i web page, tako da je ponekad nejasno odnosi li se izraz ‘web stranice’ samo na dokumente (web page) ili na kolekciju dokumenata i resursa koji čine web site, pa većina surfera i webmastera radije koristi engleske izraze za stranicu (page – HTML dokument) i stranice (site – kolekcija HTML dokumenata i multimedijalnih resursa).

 

Internetska stranica kao HTML dokument

Internetska stranica (web page) je HTML dokument koji omogućava prezentaciju teksta i poveznica, a dostupan je preko svoje URL (web) adrese. Na web stranici se osim teksta mogu prikazati i multimedijski elementi (resursi) kao što su slike u digitalnom formatu (jpg, jpeg, gif, png, bmp, …), flash i shockwave animacije, zvuk i slično.

 

Internetske stranice kao kolekcija resursa

Internetske stranice (mrežno sjedište) su kolekcija internetskih resursa – HTML dokumenata, multimedijskih sadržaja, podataka i skripti. Složeniji sustavi web stranica (npr. web shop) čine web aplikaciju baziranu na posebnom hardveru i softveru.

Dokumentima unutar web stranica se pristupa preko zajedničkog korijenskog URL-a, odn. web adrese, koja se često naziva i homepage. Svi dokumenti su najčešće su spremljeni na istom web serveru. Poveznice unutar HTML dokumenata povezuju dokumente u uređenu hijerarhijsku strukturu i time određuju način na koji posjetitelj doživljava sadržaj stranica.

Korijenska internetska adresa, koja se najčešće naziva internetska domena, čini vrijednu karakteristiku svakog site-a.

Složenije internetske stranice koriste web aplikacije napisane u nekom od programskih jezika (PHP, ASP, JSP, …) za stvaranje sadržaja spajanjem pripremljenih grafičkih predložaka i sadržaja iz baze podataka (na poslužiteljskoj strani), i neki skriptni jezik poput JavaScripta ili VBScripta (na klijentskoj strani).

 

Izrada internetskih stranica

Izradom internetskih stranica bave se web dizajneri i programeri, međutim kao i kod svaku složenu softversku aplikaciju, web stranice čine:

  • podatkovna razina (tekst, smisao, podaci i podatkovni sadržaji)
  • poslovna ili interakcijska razina (program, skripta i način na koji se sustav ponaša)
  • prezentacijska razina (dizajn i psihologija)

Stoga za izradu ‘modernih’ web stranica, dizajner mora poznavati podjednako mnogo informatičku tehnologiju kao i dizajn. Pravi web dizajner istovremeno je inženjer, programer i umjetnik.

Na izradi velikih i ‘ozbiljnih’ web stranica sudjeluju stručnjaci iz različitih struka, pa u takvim timovima najčešće rade: programeri, grafički dizajneri, fotografi, novinari, stručnjaci za marketing i potrošačku psihologiju i drugi.

 

Smještaj internetskih stranica

Internetske stranice smještaju se na internetskom poslužitelju – web serveru.

 

Izvor:  https://hr.wikipedia.org/wiki/Internetske_stranice

 

Srodne stranice:

 

 

Comments are closed.

×

Install Our App Now!

Responsive image Instalirajte našu aplikaciju
Responsive image Primajte naše obavijesti
Responsive image Radi i izvan mreže
Just Click Add to Home

Install Our App Now!

Responsive image Instalirajte našu aplikaciju
Responsive image Primajte naše obavijesti
Responsive image Radi i izvan mreže

Just Click
& Select "Add to Home Screen"

Install Our App Now!

Responsive image Instalirajte našu aplikaciju
Responsive image Instalirajte našu aplikaciju
Responsive image Instalirajte našu aplikaciju

Just Click Responsive image
& Select "Add to Home Screen"