Home » Informacije » Tekstovi » E-poslovanje

E-poslovanje

Elektroničko poslovanje ili E-business (engl.) sustav je izvršavanja svih elemenata poslovnih aktivnosti ekonomskog procesa elektroničkim putem, odnosno stvaranje dodatnih vrijednosti koristeći se ICT tehnologijama.

e-poslovanje

Obilježja

 • Elektroničkim poslovanjem povećava se tržišna konkurentnost i ostvaruju značajne uštede u odvijanju i obradi poslovnih procesa.
 • Informacijska tehnologija omogućuje da se elektroničkim poslovanju dade aktivna uloga u poboljšanju kvalitete i ubrzanju poslovnih procesa.
 • Poslovanje se odvija na temelju poslovnih komunikacija i dokumentacije. Poslovne komunikacije i dokumentacija izrađuju se, obrađuju i prenose digitalnom obliku.
 • Informacijska tehnologija za elektroničko poslovanje omogućuje veću produktivnost, ali i bolju motiviranost.
 • Elektroničko poslovanje je nadopuna i nadogradnja dosadašnjeg poslovanja. Uvođenjem elektroničkog poslovanja neki uredski poslovi ostaju isti, neki se poboljšavaju i izvode drugačije, a u nekim segmentima pojavljuju se i novi uredski poslovi.
 • Uvođenjem informacijske tehnologije u poslovanju ureda treba se provoditi usporedo s edjukacijom zaposlenih kako bi se novi i poboljšani radni procesi usvojili i primjenili u što kraćem roku.
 • Elektroničko poslovanje se može usko povezati s elektroničkim uredskim poslovanjem.

E-poslovanje je poslovna transformacija temeljena na:

 • Udruživanju poduzeća (integracija),
 • Procesu suradnje (kolaboracija)
 • Globalnog mrežnog povezivanja
 • Uporabom Interneta kao medija

Internetsko i elektroničko poslovanje omogućuje:

 • Povezivanje dobavljača
 • Brzu, trenutnu razmjenu informacija
 • Integriranje svih procesa unutar lanca vrijednosti
 • Značajno snižavanje troškova, a time i cijena.

 

Prednosti i nedostaci

Prednost E-poslovanja ta što ono može poboljšanim marketingom povećati prodaju, kao i veličinu prodajnog programa te smanjiti troškove vezane za upite kupca. E-poslovanje proširuje tržište poslovanja i time povećava različite mogućnosti kupovine. Kupcima su informacije o proizvodima i uslugama dostupnije, imaju veći izbor proizvoda po nižim cijenama, a kupovina im postaje praktičnija i prilagodljivija zbog dužeg radnog vremena, tj. dostupnosti proizvoda 24 sata dnevno sedam dana u tjednu. E-poslovanjem smanjuju se transakcijski troškovi kojima su izloženi i kupci i proizvođači. Ono smanjuje transakcijske troškove tako da poboljšava tok informacija i poboljšava koordinaciju aktivnosti. Jednom kad je prednost E-poslovanja prepoznata, unutar pojedine tvrtke, najvažnije što menadžeri i tehničko osoblje trebaju razmotriti jest infrastruktura internetski zasnovanog poslovanja, od pojedinačnog internetskog poslužitelja što je povoljno za manju tvrku pa sve do sustava informacijski intenzivne on-line obrade transakcija kakve grade velike zrakoplovne kompanije i turističke agencije.

Nedostaci E–poslovanja i E-trgovine kriju se u prebrzom mijenjanju tehnologije i međunarodnim kulturološkim i zakonskim poteškoćama. Također, neki proizvodi nisu prikladni za ovaj vid prodaje (lako kvarljivi proizvodi).

 

Izvor:  https://hr.wikipedia.org/wiki/E-poslovanje

 

Srodne stranice:

 

 

Comments are closed.

×

Install Our App Now!

Responsive image Instalirajte našu aplikaciju
Responsive image Primajte naše obavijesti
Responsive image Radi i izvan mreže
Just Click Add to Home

Install Our App Now!

Responsive image Instalirajte našu aplikaciju
Responsive image Primajte naše obavijesti
Responsive image Radi i izvan mreže

Just Click
& Select "Add to Home Screen"

Install Our App Now!

Responsive image Instalirajte našu aplikaciju
Responsive image Instalirajte našu aplikaciju
Responsive image Instalirajte našu aplikaciju

Just Click Responsive image
& Select "Add to Home Screen"